Vägen till konsten

Göteborgs Konsthall Förskola

Vägen till konsten 2020 – ett fördjupande konstpedagogiskt projekt

Under 2020 fördjupar Göteborgs Konsthall relationen med förskolor i centrala Göteborg. Framöver kommer det även riktas till förskolor längre från konsthallen men nu anpassar vi oss till Covid 19 tillståndet.

Förskolebarnen kommer få lära känna och göra sig hemma på Göteborgs Konsthall genom ett upplägg av tre lektioner som hänger ihop. Syftet med satsningen är att möta och uppleva de konstnärliga berättelserna tillsammans samt utveckla och undersöka hur vägen mellan förskolan och konsthallen kan användas i det pedagogiska upplägget.

Första träffen: Göteborgs Konsthalls konstpedagog besöker förskolan. Via leken, bilder och användande av kroppen samtalar och möter barngruppen konsten och förbereds inför resan till konsthallen. Hur ser vägen till konsthallen ut? Hur ser det ut inne på konsthallen? Vad kan jag göra där? Och vad är egentligen samtidskonst?

Andra träffen: Livestreamad dramalektion! De mystiska mellanrummen och EN.

Tredje träffen: Konstpedagogen hämtar gruppen på förskolan och promenerar tillsammans med barnen till konsthallen. Väl på plats samtalar gruppen om utställningen Vår himmel röd  och därefter skapar alla tillsammans, med inspiration från utställningen och upplevelsen av resan i Ateljén.

I samarbete med kultursamordnare.

Observera att denna lektion endast är bokningsbar för skolor inom Göteborg.

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 60 minuter

Bifogade filer

Inför besöket

Information med anledning av Covid -19
Vi följer myndigheternas rekommendationer noga och har gjort ett antal förändringar för att våra besökare och medarbetare ska kunna känna sig trygga.

Du som är frisk är välkommen att besöka Konsthallen, men var extra noga med handhygien och tänk på att hålla avstånd till andra besökare. Vid minsta sjukdomssymptom vill vi att du avstår ditt besök av hänsyn till dina medmänniskor.

Samtliga skollektioner som äger rum på plats på konsthallen sker utanför öppettid för att begränsa antalet besökare. Vi tillåter en grupp i huset åt gången, och har sett till att minimera riskerna för krockar med andra grupper vid ankomst och avfärd. Tillsammans hjälps vi åt att hålla avstånd till varandra inne i rummen.

Information om bokningar

Lektionerna är kostnadsfria för alla skolor inom Göteborgs kommun, både kommunala och friskolor. Vid uteblivet besök eller avbokning mindre än 8 dagar före bokad lektion utgår däremot en avgift på 500 kr.

Trivselregler

Välkommen till Göteborgs Konsthall!
Vi ser fram emot ert besök och hoppas att ni får en givande och inspirerande lektion.
Bra att känna till innan besöket:

• Om någon/några i klassen är rullstolsburna eller har svårt att gå i trappor så välkomnar pedagogen istället hela klassen i Göteborgs konstmuseums entré som har en anknytande hiss till konsthallen. Om ni önskar använda denna ingång meddela oss detta i er lektionsbokning (museilektioner.se) under kategorin övrigt.

• Till följd av platsbrist kan vi tyvärr inte erbjuda någon plats för att äta medhavd lunch på Göteborgs Konsthall. Under vår och höst fungerar det ofta att sitta utanför i Göteborgs konstmuseums trappa precis utanför konsthallen.

• Ansvaret för klassens sammanhållning och ordning ligger alltid hos läraren, både under en museilektion samt vid eget besök med klassen. Konstpedagogen ansvarar för innehåll och leder lektionen.

• Som de flesta vet får man inte röra konstverken i utställningen, om inget annat sägs. Tillsammans med konsthallens pedagog ansvarar läraren/lärarna för att vare sig konsten eller eleverna kommer till skada - vilket som tur är ytterst sällan händer!

Varmt välkommen till en av Göteborgs Konsthalls museilektioner!

Kontakt

Göteborgs Konsthall

Adress: Götaplatsen
412 56 Göteborg

Telefon: 031-368 34 57

E-post: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Mija Renström
031-368 34 57

Teman: Workshop Lyssna och prata Teater och Drama Samtidskonst