Fri eller fånge – en skapande lektion om avstånd och närhet!

Göteborgs Konsthall Förskola - Åk 5

Flera av konstverken i utställningen Vår himmel röd berör våra olika behov av att ibland söka sig bort, dra sig undan för att utvecklas och växa och ibland längta efter att flätas samman, vara nära tillsammans i en gemenskap. Under lektionen, som består av en dialogbaserad del och en skapande del med enkla praktiska uppgifter, berör vi teman som närhet och avstånd, hur vi påverkar varandra, den fina linjen när en gräns överträds och nödvändigheten att sätta gränser i relationer.  Vad är det som skapar närhet eller avstånd? Vad finns i mellanrummen? Hur ser det ut? Om att ge och ta emot, om att ta plats och ge utrymme.

Lektionen leds av två konstpedagoger som tar varsin halvgrupp. Gör gärna gruppindelning innan besöket.

Alla Göteborgs Konsthalls lektioner är utformade i relation till läroplanen för förskola och grundskola.

 

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 90 minuter

Bifogade filer

Inför besöket

Information med anledning av Covid -19

Vi följer myndigheternas rekommendationer noga och har gjort ett antal förändringar för att våra besökare och medarbetare ska kunna känna sig trygga. Du som är frisk är välkommen att besöka Göteborgs Konsthall, men var extra noga med handhygien och tänk på att hålla avstånd till andra besökare. Vid minsta sjukdomssymptom vill vi att du avstår ditt besök av hänsyn till dina medmänniskor. Samtliga skollektioner som äger rum på plats på konsthallen sker utanför öppettid för att begränsa antalet besökare. Vi tillåter en grupp i huset åt gången, och har sett till att minimera riskerna för krockar med andra grupper vid ankomst och avfärd.

Information om bokningar

Lektionerna är kostnadsfria för alla skolor inom Göteborgs kommun, både kommunala och friskolor. Vid uteblivet besök eller avbokning mindre än 8 dagar före bokad lektion utgår däremot en avgift på 500 kr.

Trivselregler

Välkommen till Göteborgs Konsthall!
Vi ser fram emot ert besök och hoppas att ni får en givande och inspirerande lektion.
Bra att känna till innan besöket:

• Om någon/några i klassen är rullstolsburna eller har svårt att gå i trappor så välkomnar pedagogen istället hela klassen i Göteborgs konstmuseums entré som har en anknytande hiss till konsthallen. Om ni önskar använda denna ingång meddela oss detta i er lektionsbokning (museilektioner.se) under kategorin övrigt.

• Till följd av platsbrist kan vi tyvärr inte erbjuda någon plats för att äta medhavd lunch på Göteborgs Konsthall. Under vår och höst fungerar det ofta att sitta utanför i Göteborgs konstmuseums trappa precis utanför konsthallen.

• Ansvaret för klassens sammanhållning och ordning ligger alltid hos läraren, både under en museilektion samt vid eget besök med klassen. Konstpedagogen ansvarar för innehåll och leder lektionen.

• Som de flesta vet får man inte röra konstverken i utställningen, om inget annat sägs. Tillsammans med konsthallens pedagog ansvarar läraren/lärarna för att vare sig konsten eller eleverna kommer till skada - vilket som tur är ytterst sällan händer!

Varmt välkommen till en av Göteborgs Konsthalls museilektioner!

Kontakt

Göteborgs Konsthall

Adress: Götaplatsen
412 56 Göteborg

Telefon: 031-368 34 57

E-post: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Mija Renström
031-368 34 57

Teman: Identitet Grupparbete/övning Skapande verkstad Lyssna och prata Samtidskonst