Genom hav av stjärnors ljus…

Göteborgs Konsthall Åk 3 - Gymnasiet

Välkommen till en dialogbaserad lektion där vi sätter elevernas upplevelser  i fokus. Lektionen tar sin utgångspunkt i en hänförande rumslig installation med verk i olika format och storlekar. Vi möter teckningar av havslandskap som sträcker sig från golv till tak, tillsammans med självporträtt och verk på konstnärens egna hjärta och öga. Konstnären Phoebe Boswell gör det personliga universellt. I den här installationen utgår hon från egna erfarenheter av sorg och läkning, och gör dem till berättelser som vi alla kan relatera till utifrån våra egna erfarenheter.

Under lektionen ges eleverna möjlighet att utveckla förmågan att sätta ord på konkreta och emotionella upplevelser och iakttagelser i förhållande till utställningen. Vad är det vi ser och vilka tankar och känslor väcker konsten? Vilka material och tekniker arbetar konstnären med?  Hur påverkar konstverkens storlekar vår upplevelse? Varför är väggarna målade mörka? Hur gör man sin teckning till en stor väggtapet? Hur känns upplevelsen i kroppen? Genom samtal reflekterar vi tillsammans kring mänskliga processer som handlar om sorg och läkning.

Lektionen leds av en konstpedagog med lång erfarenhet av att samtala med barn och unga om sorg.

 

Max antal elever: 30

Lektionslängd: 60 minuter

Inför besöket

Lektionskostnad för skolor inom Göteborgs kommun (kommunala och friskolor): Kostnadsfritt
Lektionskostnad för skolor/grupper utanför Göteborgs kommun: Enligt överenskommelse för att täcka våra kostnader
Vid uteblivet besök eller avbokning mindre än 8 dagar före bokad lektion utgår en avgift på 500 kr

Information om bokningar

Lektionerna är kostnadsfria för alla skolor inom Göteborgs kommun, både kommunala och friskolor. Vid uteblivet besök eller avbokning mindre än 8 dagar före bokad lektion utgår däremot en avgift på 500 kr.

Trivselregler

Välkommen till Göteborgs Konsthall!
Vi ser fram emot ert besök och hoppas att ni får en givande och inspirerande lektion.
Bra att känna till innan besöket:

• Om någon/några i klassen är rullstolsburna eller har svårt att gå i trappor så välkomnar pedagogen istället hela klassen i Göteborgs konstmuseums entré som har en anknytande hiss till konsthallen. Om ni önskar använda denna ingång meddela oss detta i er lektionsbokning (museilektioner.se) under kategorin övrigt.

• Till följd av platsbrist kan vi tyvärr inte erbjuda någon plats för att äta medhavd lunch på Göteborgs Konsthall. Under vår och höst fungerar det ofta att sitta utanför i Göteborgs konstmuseums trappa precis utanför konsthallen.

• Ansvaret för klassens sammanhållning och ordning ligger alltid hos läraren, både under en museilektion samt vid eget besök med klassen. Konstpedagogen ansvarar för innehåll och leder lektionen.

• Som de flesta vet får man inte röra konstverken i utställningen, om inget annat sägs. Tillsammans med konsthallens pedagog ansvarar läraren/lärarna för att vare sig konsten eller eleverna kommer till skada - vilket som tur är ytterst sällan händer!

Varmt välkommen till en av Göteborgs Konsthalls museilektioner!

Kontakt

Göteborgs Konsthall

Adress: Götaplatsen
412 56 Göteborg

Telefon: 031-368 34 57

E-post: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se

Bokningsinformation: bokningar.konsthall@kultur.goteborg.se


Ansvarig pedagog
Mija Renström
031-368 34 57

Teman: Identitet Lyssna och prata Samtidskonst